Online ispiti – jedno moguće rješenje

Uz ovaj nagli i nenadani transfer na online obrazovanje, mnogi smo se pitali: ok, nastava će već ići, ali kako izvesti pismene ispite?

Podijelit ću jedno moguće rješenje. Postoje brojna rješenja (guglajte „online proctoring“), ali ona su skupa i teško ih je implementirati u kratkom roku. Ovo je besplatno.

Nastavi čitati Online ispiti – jedno moguće rješenje

Kretanje građana u okolnostima pandemije

Sveprisutni i svenadzirući Google prati lokacije korisnika „pametnih“ uređaja temeljenih na njegovom Android sustavu (mobiteli, satovi, i slično) koji imaju mogućnost lociranja putem satelita (GPS). Drugim riječima – za one manje vične tehnologiji – imate li smartphone, tj. Android mobitel, Google zna gdje ste. Za one više vične – ako ste isključili lociranje putem GPS-a i/ili praćenje povijesti vaših lokacija u Google postavkama – ne zna (ili barem tvrdi da ne zna).
U okolnostima globalne pandemije u Googleu su odlučili javno objaviti obrasce kretanja stanovništva većine svjetskog stanovništva (https://www.google.com/covid19/mobility/). Izvještaji o kretanju stanovništva imaju za cilj dati uvid u promjene načina života koje su se dogodile zbog različitih restriktivnih politika javnog zdravstva usmjerenih na suzbijanje pandemije. Te politike su mahom usmjerene na socijalno distanciranje, ali nisu svugdje jednako oštre (od preporuka o nenapuštanju doma, preko zabrana napuštanja mjesta boravišta, do policijskog sata i potpune zabrane kretanja), niti se svugdje jednako poštuju. Stoga je interesantno promotriti koliko se preporuka o ograničavanju kretanja pridržavaju stanovnici različitih geografskih područja.

Nastavi čitati Kretanje građana u okolnostima pandemije