Liste stečajnih upravitelja

Sukladno novom Stečajnom zakonu stečajni su upravitelji razdijeljeni na liste A i B. Ukupno je 306 upravitelja, 208 na listi A (68%), 98 na listi B (32%):
https://e-oglasna.pravosudje.hr/?q=popisi-obrasci/8998

Ministarstvo je objavilo i broj predmeta po upravitelju, i to one koji su vodili otvoren stečajni postupak na dan 1. 9. 2015. Dakle, iz toga se može vidjeti broj imenovanja na navedeni datum (ali ne i broj prethodnih imenovanja kod kojih je stečaj zaključen).
Pitanje glasi: je li broj imenovanja ujednačeno raspoređen, prema Gaussovoj, normalnoj distribuciji?

Izračunata su tri testa normalnosti distribucije broja predmeta po upravitelju; Kolmogorov-Smirnov, Liliefors, i Shapiro-Wilk. Po sva tri testa može se odbaciti hipoteza normalne distribucije (p<0,01). Drugim riječima, može se reći da pojedini upravitelji imaju nadprosječno više predmeta od ostalih.

Distribuciju možete vidjeti ovdje:
https://www.dropbox.com/s/7xugrpzrkepljvw/Distribucija_stecajeva.xlsx?dl=0

Za sljedeći korak trebalo bi svaki predmet označiti veličinom imovine (nije isto imati deset predmeta u kojemu je u svakome imovina ispod 100.000 kuna, i jedan u kojemu je imovina 500 milijuna) i nakon toga vidjeti tko su “prinčevi” stečajnih postupaka u Hrvatskoj.

Bitno je napomenuti da ova shema samostalne, potpuno autonomne dodjele stečaja kojom suci odabiru svoje upravitelje “od povjerenja”, nije izmijenjena novim zakonom. Naprotiv, dodatno je utvrđena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *