U Telegramu…

G. Drago Hedl ukratko je u Telegramu predstavio neke rezultate istraživanja iz moga rada u Ekonomskom pregledu:

Isti stečajni upravitelji stalno dobivaju poslove. Mora ih određivati kompjuter nasumično, ali predmete dobije 10 istih

Rad se može vidjeti ovdje: http://bib.irb.hr/prikazi-rad?&rad=849432

P. S.

Budući da me kontaktiraju pojedine osobe koje je gosp. Hedl naveo u članku napominjem da ja potpisujem samo svoj rad u Ekonomskom pregledu, a g. Hedl potpisuje svoj članak u Telegramu. Pomno sam birao riječi, i jednostavnom usporedbom lako se može vidjeti što ja jesam napisao, a što nisam.

 

Crtica o reformama u pravosuđu

…prvo se donese zakon, a onda, skoro godinu dana nakon što je zakon objavljen, a šest mjeseci nakon što je stupio na snagu, kreće se s edukacijom ključnih aktera koji bi zakon trebali provoditi.

Riječ je o Zakonu o stečaju potrošača i najavi edukacije stečajnih upravitelja s liste A koji su iskazali interes za posao povjerenika.

Jasno, edukacija završava obveznim ispitom koji košta 1.100,00 kn.

Stečaj fizičke osobe – američki primjer

Američki reper pod nadimkom 50 cent proglasio je osobni stečaj jer ima dug od preko 32,5 milijuna dolara.

Nakon otvaranja stečajnog postupka fotografirao se sa hrpama novaca i objavljivao te slike na internetu.

Naravno, to nije usrećilo njegove vjerovnike, odnosno sve one kojima je dužan, no njegovi odvjetnici izjavili su kako je to “lažni novac” i kako se on trudi “ostaviti javni dojam da je bogat jer su njegovi fanovi siromašni i trebaju inspiraciju“.

Vidjet ćemo primjere izigravanja vjerovnika i u Hrvatskoj kad zaživi institut osobnog stečaja, no s obzirom na rigidnost domaćeg zakona prema dužnicima načekat ćemo se prije nego se neki od njih obezobraze…

 

 

O New Yorku koji je umalo završio u stečaju

Pročitajte interesantnu priču o tome kako je 1975. grad New York bio na samom rubu stečaja. Po nekim procjenama, za sobom bi u stečaj povukao stotinu banaka.

I tko ih je spasio? Sindikat učitelja i profesora. Iz svoga mirovinskog fonda povukli su 150 milijuna dolara i uložili u gradske obveznice. Bili su ucijenjeni – ako ne kupite obveznice profesori će dobiti otkaze.

http://www.newyorker.com/news/news-desk/the-night-new-york-saved-itself-from-bankruptcy

Članak u Telegramu

G. Drago Hedl objavio je u Telegramu članak pod naslovom “Velika hrvatska stečajna prevara: kako su stečajni upravitelji zaradili 6,8 milijardi kuna na uništenim firmama”:
http://www.telegram.hr/politika-kriminal/velika-hrvatska-stecajna-prevara-kako-su-stecajni-upravitelji-zaradili-68-milijardi-kuna-na-unistenim-firmama/

Naslov i podnaslov (u tiskanom izdanju, podnaslova nema na webu) odabrali su urednici. Očekivano, išli su na to da se “podigne prašina”.
Inače, moj rad “Stečaj: okvir za malverzacije, ili za namirenje vjerovnika i rehabilitaciju povjerenja?“, na kojemu se temelji članak u Telegramu, objavljen je prije godinu i pol dana javno na webu (Upisao u CROSBI: Domagoj Sajter (dsajter@efos.hr), 29. Tra. 2014. u 14:10 sati”): http://bib.irb.hr/prikazi-rad?&rad=695415

“U ovoj državi mi smo zaista dobri u padanju u stečaj, a to bi moglo biti jedno od tajnih oružja naše ekonomije.”

Američki National Public Radio – NPR – a to je otprilike nešto slično našem javnom radijskom servisu Hrvatskom radiju, nedavno je emitirao emisiju o benefitima stečaja, u koju su uklopili stvarni primjer jednog poduzetnika koji je prošao kroz stečaj.

Citat iz naslova je iz emisije, a evo još jednoga:
Stečaj se čini kao užasna, ogavna stvar, ali neki ljudi će vam reći da je to jedna od najboljih stvari u našoj državi.

Emisiju možete poslušati ovdje (na linku postoji i transkript):
http://www.npr.org/sections/money/2015/09/05/437628996/episode-647-the-benefits-of-bankruptcy

Liste stečajnih upravitelja

Sukladno novom Stečajnom zakonu stečajni su upravitelji razdijeljeni na liste A i B. Ukupno je 306 upravitelja, 208 na listi A (68%), 98 na listi B (32%):
https://e-oglasna.pravosudje.hr/?q=popisi-obrasci/8998

Ministarstvo je objavilo i broj predmeta po upravitelju, i to one koji su vodili otvoren stečajni postupak na dan 1. 9. 2015. Dakle, iz toga se može vidjeti broj imenovanja na navedeni datum (ali ne i broj prethodnih imenovanja kod kojih je stečaj zaključen).
Pitanje glasi: je li broj imenovanja ujednačeno raspoređen, prema Gaussovoj, normalnoj distribuciji?

Izračunata su tri testa normalnosti distribucije broja predmeta po upravitelju; Kolmogorov-Smirnov, Liliefors, i Shapiro-Wilk. Po sva tri testa može se odbaciti hipoteza normalne distribucije (p<0,01). Drugim riječima, može se reći da pojedini upravitelji imaju nadprosječno više predmeta od ostalih.

Distribuciju možete vidjeti ovdje:
https://www.dropbox.com/s/7xugrpzrkepljvw/Distribucija_stecajeva.xlsx?dl=0

Za sljedeći korak trebalo bi svaki predmet označiti veličinom imovine (nije isto imati deset predmeta u kojemu je u svakome imovina ispod 100.000 kuna, i jedan u kojemu je imovina 500 milijuna) i nakon toga vidjeti tko su “prinčevi” stečajnih postupaka u Hrvatskoj.

Bitno je napomenuti da ova shema samostalne, potpuno autonomne dodjele stečaja kojom suci odabiru svoje upravitelje “od povjerenja”, nije izmijenjena novim zakonom. Naprotiv, dodatno je utvrđena.