O znanosti i znanstvenim istraživanjima.

Jedan je novinar napravio znanstveno “istraživanje” i objavio ga kako bi pokazao da rezultati loših znanstvenih istraživanja vrlo lako mogu završiti na naslovnicama.
On i njegov institut (jeste li znali da bilo tko može otvoriti bilo kakav institut, i u Hrvatskoj?) “dokazali” su da se može smršaviti jedući čokoladu. Oko mršavljenja postoji golema industrija kojoj je interes profit, a koja se temelji na pseudoznanosti. Odlučili su se na gorku čokoladu jer je ona omiljena kod fanatika zdrave prehrane (“It’s like a religion”).
 
Dizajn istraživanja jamčio je dobre rezultate. Odabrali su malen uzorak ispitanika – 15 osoba – kod kojih su mjerili velik broj pokazatelja, njih čak 18 (težina, kvaliteta sna, krvni tlak, krvna slika, itd.). Na ovaj način mogli su biti sigurni da će proizvesti neke učinke, samo nisu mogli unaprijed znati koje; moglo je to biti sniženje kolesterola, ali ispao je gubitak težine.
 
Sljedeće je bila objava u znanstvenom časopisu, no kako postoje tone predatorskih časopisa koji objavljuju štogod za novac (npr. https://www.vox.com/2014/11/21/7259207/scientific-paper-scam), ni to nije bio problem.
 
Potom su kontaktirali medije i pripremili im gotov tekst za objavu (naslov, sadržaj), a kao takvog objavili su ga Cosmopolitan, Huffington Post, i deseci drugih – i lavina medijskog interesa je krenula.
 
Tako i dan-danas možete na internetu pronaći da su znanstvenici utvrdili da jedući čokoladu možete smršavjeti.
 
Kad je tako u medicini, možete misliti kako je u ekonomiji. Dobar tek!
 
Izvor:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *